Tjek dit vandforbrug

I takt med at prisen på drikkevand er steget gennem de senere årtier er vi sikkert alle blevet bedre til at spare på vandet, men det er vigtigt fortsat at være opmærksom på sine vaner og vandinstallationer. Tjek jævnligt om der er utætte vandinstallationer på ejendommen. 

Aflæs en gang imellem vandmåleren om aftenen når alle i huset er gået i seng, og ingen bruger vand. Aflæs vandmåleren igen om morgenen før nogen bruger vand. Afviger målerstanden om morgenen fra målerstanden aftenen før tyder det på, at der er en utæthed i vandinstallationerne, som skal udbedres.

Tjekkes vandforbruget på andre tidspunkter, må der ikke være noget forbrug. Fx må opvaske- og vaskemaskine ikke være i brug, og cisternen på toilettet skal være fyldt. Tælleren og det lille hjul på vandmåleren skal stå helt stille. Hvis det er tilfældet, er alt, som det skal være, men hvis det lille hjul stadig drejer rundt, kan der være en utæthed i installationerne eller i rørene.

En utæt vandledning, fx under gulvet eller mellem målerbrønden og huset, som får lov at løbe i månedsvis uden at blive opdaget, kan være en dyr affære. Aflæs derfor din vandmåler mindst en gang månedligt og undgå ubehagelige overraskelser, når vandforbruget bliver gjort op.

En vandhane, som drypper, eller et toilet, der løber, kan medføre en merudgift på flere tusinde kroner om året.

Brusebadet er også en vandsluger: "Danskerne bruger i gennemsnit 12 liter vand i minuttet, når de tager brusebad. De brusebader i gennemsnit otte minutter, men nedsætter de deres brusebad til fire minutter, kan de spare 45 liter vand, hver gang de bader. Det svarer til en besparelse på over 16.000 liter vand om året, hvis man brusebader hver dag." Pr. person vel at mærke. (Kilde: Matas' hjemmeside).

Kortere tid under bruseren kan altså medføre en væsentlig vandbesparelse. Husk også at skifte til en vandsparende brusertype.

Mange har for vane at lade vandet løbe, mens de børster tænder. Det er der ingen grund til. Installer perlatorer (luftblandere) på vandhanerne, det er nemt, billigt og effektivt.

Meget gamle vaskemaskiner kan bruge cirka 100 liter vand til en vask, mens en nyere maskine med "A"-mærke bruger det halve. Brug spareprogram som reducerer forbruget af både el og vand.

Endvidere bruger vaskemaskinen jo strøm, så tænk på, om du ikke lige kan bruge tøjet en dag til, inden det ryger i vasketøjskurven. Brug vaskebold og spring forvasken over. 

Udskift et for gammelt toilet med et nyt dobbeltskyllende (stort og lille skyl), husk at bruge "lille skyl", og spar 2-4 liter vand pr. skyl.

Opvask i en nyere opvaskemaskine kan indebære vandbesparelse i forhold til opvask i hånden under forudsætning af, at opvaskemaskinen benyttes hensigtsmæssigt. Der kan henvises til denne artikel i Forbrugerbladet Tænk:

 taenk.dk/nyheder/spar-vand-og-energi-under-opvasken

Fakta

Hvis en parcelhusfamilie på to voksne og to børn pr. år bruger ca. 160 m3 vand, vil den samlede udgift beløbe sig til ca. 11.000 kr. pr. år, incl. fast afgift, statslige og kommunale afgifter samt moms. Hertil kommer opvarmningen af det varme vand, som bruges til bad, opvask osv.